Band of Skulls – Love Is All You Love

Band of Skulls - Love is All You NeedDe veelgeprezen Britse band Band of Skulls bracht vorige maand het vijfde studioalbum “Love Is All You Love” uit. Producer Richard X (Pet Shop Boys, Goldfrapp, Sugababes) moedigde de band aan om vrij te experimenteren. Daarnaast vond hij het live inspelen en het gebruik van elektronische elementen belangrijk. Het resultaat is deels de moeite waard.

Na het vertrek van drummer Matt Hayward, die is vervangen door Julian Dorio (Eagles of Death Metal), is de band opzoek gegaan naar een nieuwe sound. De band staat bekend om zijn heerlijke gitaarsound, denk maar aan ‘I Know What I Am’, ‘The Devil Takes Care of His Own’ en ‘Hoochie Coochie.’ Stuk voor stuk heerlijke alternatieve rock tracks die nog jarenlang mee zullen gaan. De eerste single van dit album ‘Cool Your Battles’ viel mij een beetje tegen. Gelukkig valt het album (voor het grootste gedeelte) wel in de smaak.

Openingsnummer ‘Carnivorous’ is een heerlijke rockplaat met hoofdrollen voor de drums en basgitaar. Het geheel klinkt duister en heeft een hypnotiserende werking vanwege het constant herhalen van “Carnivorous.” De liefde wordt bezongen op ‘That’s My Trouble.’ Het mooie samenspel tussen gitaar, drums en de pakkende teksten maken van dit nummer een feestje om naar te luisteren.

Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan weet de titeltrack je wel over de streep te trekken. De gitaarsolo, die wat vervormd is door distortion, is er eentje die oorstrelend werkt. Aan het begin van dit liedje hoor je drummer Julian aftellen, zoals drummmers vaak doen tijdens live optredens. Het live inspelen, wat producer Richard X opperde, komt op de eerste drie nummers zeer goed uit de verf!

Emma Richardson neemt op ‘Not the Kind of Nothing I Know’ de vocalen voor haar rekening, een fijne afwisseling. Dit liedje is een bonk heerlijke energie!

Met ‘Cool Your Battles’ wordt er even op de rem getrapt, in mijn optiek past deze sound niet bij de band. Het is mij te simpelweg te mat. Hetzelfde geld trouwens voor ‘Thanks a Lot’ en ‘We’re Alive’, het klinkt veel te lief voor deze band. De gierende gitaren en stompende drums maken deze band zo goed, waarom deze achterwege worden gelaten is mij een raadsel.

De elektronische elementen zijn op ‘Sound of You’ het beste terug te horen. Met ‘Speed of Light’ laat de band weer een iets te lief geluid horen. De drums zijn hier wel dik in orde, maar de gierende gitaren ontbreken weer, jammer…

Met ‘Gold’ wordt dit vijfde studioalbum in stijl afgesloten met lekkere drums en heerlijke gitaren. Ook hier zijn de elektronische elementen hoorbaar, een leuke toevoeging. Het geeft de muziek in mijn beleving een extra dimensie.

“Love Is All You Love” is voor mij een gemixt album. De ideeën van producer Richard X komen op bepaalde tracks goed uit de verf, bij andere totaal niet. Ik hoop dat de band niet deze weg blijft volgen, maar teruggaat naar haar roots. Want dan zijn zij in staat geweldige muziek te produceren die nog jaren mee kan gaan.

Luistertips: ‘Carnivorous’, ‘That’s My Trouble’, ‘Love Is All You Love’ en ‘Not the Kind of Nothing I Know’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.