Ben Harper & Charlie Musselwhite – No Mercy In This Land

Grootmeester Charlie Musselwhite en Ben Harper zijn wederom een samenwerking aangegaan en brengen op 30 maart het nieuwe album No Mercy In This Land uit. Hier ontmoet hedendaagse blues de blues uit lang vervlogen tijden. Het nummer is, zoals je dat van een bluesplaat mag verwachten, zeer emotioneel van aard.

“Elke keer als ik het nummer hoor, is het alsof ik het voor het eerst hoor,” laat Musselwhite weten in een gesprek met Billboard. Het vervolg slaat de spijker precies op z’n kop: “This is as good as blues gets.” Die woorden mogen wat mij betreft honderd keer onderstreept worden.

Deze prachtige bluesplaat combineert de blues-melodieën van Haper’s akoestische gitaar met de rasperige mondharmonica van Musselwhite. Beide verzorgen ook de vocalen op het nummer. Een nummer met een zeer emotionele lading. Het heeft namelijk te maken met de worstelingen die Musselwhite heeft doorstaan na de moord op zijn moeder. Iedereen weet dat de blues meestal niet gaat over koetjes en kalfjes, maar zo’n heftige gebeurtenis kom je niet heel snel tegen in de hedendaagse muziek. Het geeft maar weer eens aan met wat voor een helden wij hier te maken hebben.

Zowel Harper als Musselwhite spreken lovend over elkaar, zoals te lezen is op de site van Rolling Stone:

“Charlie Musselwhite is that very rare and hallowed place where blues past, present and future collide,” Harper said of the harmonica player. “He transforms notes into emotions that feel both hauntingly familiar and brand new, as if hearing them for the first time every time. He is a living legend whose harmonica playing should be beamed into outer space to search for other life forms.”

 

In turn, Musselwhite said of working with Harper, “Onstage or in the studio – working with Ben Harper holds the same excitement I experienced working with Chicago blues legends back in the day. I think it is safe to say that Ben has reinvented the blues in a great way: playing modern while preserving the feel.”

Het album gaat middels een wereldtour gepromoot worden, op 9 april staan beide heren in Paradiso te Amsterdam.

Tracklist
1. When I Go
2. Bad Habits
3. Love and Trust
4. The Bottle Wins Again
5. Found the One
6. When Love Is Not Enough
7. Trust You To Dig My Grave
8. No Mercy In This Land
9. Movin’ On
10. Nothing At All

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.