Caamp – By and By

cover Caamp - By and ByEen universitaire opleiding bleek niets te zijn voor Taylor Meier, zijn hart lag bij het schrijven van liedjes. Hij ging terug naar zijn geboortestad Athens en wist zijn jeugdvriend Evan Westfall te overtuigen om samen een band te beginnen. Inmiddels is het duo uitgebreid met bassist Matt Vinson. In 2016 verscheen het debuutalbum en dit jaar is “By and By” uitgebracht.

Opener ‘Feels Like Home’ werd op de zolder van Meier geschreven toen het duo nog op de middelbare school zat. Je hoort hier sound die je ook hoort op het “Nebraska” album van grootmeester Bruce Springsteen. De prachtige uithalen in het refrein, “I need time! / Give me time!”, bezorgen je echt kippenvel dankzij de rokerige whiskey stem van Meier. Imponerend hoe de heren dit liedje hebben vormgegeven, het grijpt je echt bij de strot.

‘Keep the Blues Away’ is er eentje die sterk neigt richting een oorwurm dankzij de banjo klanken van Westfall. Samen met Josh Block en Austin Jenkins (Leon Bridges, White Denim) werd het album vormgegeven, een schot in de roos. Dit is met name goed te horen op het folky-rock-‘n-roll nummer ‘No Sleep.’ Het is onmogelijk om stil te zitten tijdens het bruisende ‘Peach Fuzz.’ De gitaarsolo op deze track had net zo goed gepast op het ‘Burrito Deluxe’ album van The Flying Burrito Brothers, zo goed zijn deze heren!

‘Wolf Song’ spreekt van een reis richting het noorden om de liefde even op “pauze” te zetten, maar deze liefde blijft onveranderd sterk: “I’m always thinking of you.” Dit is echt pure muziek die vanuit het hart komt, om stil van te worden. “When the going gets tough / We make our own good luck”, is de strekking van het met banjo doordrenkte ‘Penny, Heads Up.’

Het simpelweg een genot om te luisteren naar het prachtige ‘Wunderbar’. Wederom is er een hoofdrol voor de banjo van Westfall.  De prachtige diepe bas van “new kid” Matt Vinson is in mijn ogen subliem te noemen. Melodieuze folk met een pop-vibe is de beste samenvatting als het gaat om ‘On & On & On.’

De band was nog opzoek naar een liedje dat de folk- en rockynummers moest verbinden op dit album. Toen Meier met ‘Moonsmoke’ kwam viel alles op z’n plek en kon het album afgerond worden. Beelden van een kampvuur, mijn geliefde naast mij en een lekker drankje komen boven borrelen tijdens ‘Huckleberry Love.’ Weer die lekkere uithalen met die rauwe stem, om bij weg te smelten!

Een rokerige whiskeystem verteld over zijn verleden op titeltrack ‘By and By.’ De gitaren en banjo op deze plaat laten je verlangen naar een roadtrip door Amerika. ‘Of Love and Life’ sluit het album op een magistrale wijze. Het is volgens Meier “really our first glimpse of what we could do together.” Dat kan ik alleen maar beamen, een pareltje van een nummer.

Dit drietal weet hoe het verdomd mooie folkrock moet produceren, het is ongekend goed. Ik heb de laatste jaren geen mooiere plaat gehoord binnen dit genre, wat mij betreft een van de betere langspelers van dit jaar. “Ohio boys make a beautiful noise”, aldus de band en dat kan ik alleen maar beamen met een hell yeah!

Luistertips: eigenlijk het hele album, maar goed hier een paar keuzes: ‘Feels Like Home’, ‘Peach Fuzz’, ‘Wolf Song’ en ‘Wunderbar’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.