Canshaker Pi – Okay Decay

Afbeeldingsresultaat voor canshaker pi okay decayTwee jaar geleden toen ik een eindlijst maakte met mijn favoriete albums van 2018, was er één Nederlandse band in de top-10 te vinden. Het zal je niet verbazen dat ik doel op Canshaker Pi met het album ‘Naughty Naughty Violence’. Ook bewonderde ik de band op het Valkhof Festival in Nijmegen. Het was mooi om te zien hoe de band met gekke dansjes en zweet op het voorhoofd door deze set heen raasde. Canshaker Pi mag een pareltje uit het Nederlandse indie-circuit genoemd worden. Ze worden dan ook met regelmaat vergeleken met de band Pavement om het beeld nog iets beter te schetsen. Nu is daar de nieuwe plaat: ‘Okay Decay’.

‘Okay Decay’ dus, daar begint deze plaat ook gelijk mee. En dan wel met een rammend begin. Eigenlijk net hoe de plaat ook weer eindigt op ‘Wok 12’. Na het volle gas in de eerste minuut worden rustige zangpartijen ingezet door Willem Smit. “Warning signs everywhere, but you look the other way”. Gebeurt iedereen wel is denk ik zo.

Al snel trek ik de conclusie dat ik iets van de energie mis ten opzichte van het album van twee jaar geleden. Energie die daar naar voren kwam op tracks als ‘If Kelly doesn’t, then who will’ en ‘put a record out’ zijn op deze plaat vervangen door wat meer rust op nummers als ‘Nest’ en ‘Firefighters’. Dit neemt wellicht wel mee dat de basslijnen op ‘Glass’ en ‘Potwash’ mooi naar voren komen gezien het gitaargeweld iets op de achtergrond blijft.

Er blijft echter ruimte om los te gaan op de dansvloer. Zo is ‘Bandini’ erg funky die opbouwt naar een einde waar je helemaal los op kunt gaan. Wil je je dan echt even helemaal verliezen, schreeuw dan op dezelfde dansvloer dan ook nog maar mee met ‘Your Way’.

Persoonlijke hoogtepunten vinden we terug in het midden van de plaat. ‘Wild Meat’ is een vrolijke indie-track met veel tempowisselingen. Een beetje hoe The Strokes dat op vroegere albums goed konden. ‘Casual Chugger’ geeft je het gevoel dat je op een huisfeestje bent beland; “She’s into Radiohead and I Think That’s funny”. Toch leuk als andere bands een plaatsje krijgen op nummers van een andere artiest.

Canshaker Pi is een must-listen onder de Nederlandse indie-bands. Mocht je in de gelegenheid zijn, in maart spelen ze voorlopig hun laatste shows voordat hun break start. Met Okay Decay hebben ze weer een paar fraaie nummers aan hun oeuvre toegevoegd, dus live kan dit onmogelijk teleurstellen.

Luistertips: Bandini, Wild Meat & Casual Chugger

Deel dit bericht

About Jurre

Muziek zorgt voor verbintenis in mijn ogen en hierin wil ik graag mijn stem delen. Besef ten alle tijden dat een review altijd subjectief is, dus laat vooral ook jullie eigen mening erop los in de reacties.

View all posts by Jurre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.