Circa Waves – Sad Happy

Afbeeldingsresultaat voor circa waves sad happyNog geen jaar na ‘What’s it like over there’ is daar al weer een nieuwe, dubbele, langspeler van Circa Waves. De nieuwe plaat van de indierockers uit Liverpool heet ‘Sad Happy’. Na het naar eigen zeggen moeilijk schrijfproces van het vorige album ging het met deze plaat heel snel. Dat verbaast me dan ook niks als er na 11 maanden al weer een nieuwe plaat is.

Met debuut ‘Young Chasers’ heb ik de term jongehondenmuziek wel is voorbij zien komen dankzij single en grootste hit ‘T-shirt Weather’. Sindsdien lijkt de band wel wat volwassener geworden, maar deze sporen blijven wel zichtbaar. Deze verandering is mooi zichtbaar verdeeld over de twee delen van de plaat. Zo neigt ‘Happy’ meer naar de vrolijke indie muziek, waar ‘Sad’ meer een soort synthpop is.

Het eerste deel van het album begint met  het vrolijke ‘Jacqueline’. Een typisch zomers indiepop nummer om goede tijden te vieren. De kenmerkende energie in de nummers van Circa Waves is terug te vinden op nummers als ‘Be Your Drug’, ‘Wasted on You’ en ‘Call Your Name’. De band lijkt vooral goede tijden uit de jeugd terug te halen; “And I can’t believe I’m not 23 I can’t retrieve this broken dream” horen we op ‘Call Your Name’. Persoonlijke favoriet vind ik toch wel de tekst: “So come and waste some time away with these overpriced drinks. If my wallet could think what the hell would it say?” Op ‘Wasted on You’. Op ‘The Things we Knew Last Night’ en ‘Love You More’ vinden we de akoestische gitaar terug. Eigenlijk jammer voor wat z’n uptempo en vrolijk eerste deel van de plaat had kunnen zijn.

Het tweede deel is zoals gezegd wat meer een sythpop idee. Wellicht om het Sad Happy idee van een band als The Cure te kunnen creëren. Persoonlijk vind ik het jammer dat Circa Waves een beetje identiteit verliest met deze nummers. De nummers zijn vrij eentonig. De hoogtepunten zijn het ingetogen ‘Sympathy’ en meezingbare ‘Hope There’s a Heaven’: Maybe I’m waiting for the moment where you find a life line”. Misschien zegt de tekst op leadsingle ‘Sad Happy’ ook wel genoeg: “I was dancing with my eyes wide shut trying not to think too much”.

Kortom, Sad Happy is een mooie tweedeling van de staat waarin Circa Waves zich bevindt. Het toont z’n eigen kracht op ‘Happy’ en experimenteert ietwat tevergeefs op ‘Sad’. Gelukkig hebben ze besloten er een dubbelalbum van te maken!

Luistertips: Jacqueline, Wasted on You & Hope There’s a Heaven

Deel dit bericht

About Jurre

Muziek zorgt voor verbintenis in mijn ogen en hierin wil ik graag mijn stem delen. Besef ten alle tijden dat een review altijd subjectief is, dus laat vooral ook jullie eigen mening erop los in de reacties.

View all posts by Jurre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.