Columbia Mills – A Safe Distance to Watch

A Safe Distance to Watch is een album waar je in feite twee soorten genres voorgeschoteld krijgt: electronica en rock. Dit kan een band maken of breken, het is namelijk al vaker geprobeerd en niet elke keer werd het beoogde succes behaald. De Ierse heren weten gelukkig hoe zij moeten omgaan met beide genres zonder dat een van de twee de boventoon gaat voeren. Eerder dit jaar was ik al lyrisch over ‘This City Doesn’t Feel Like Home to Me’, kijken of ik dat ook ben over de andere platen.

Naast de eerder besproken plaat is ook ‘Battles’ een van de singles van het album. En je begrijpt direct waarom ze ook deze plaat hebben gekozen, de variatie tussen de coupletten en het refrein geven het nummer een bepaalde kracht mee die je moeilijk los kan laten. Het nummer kenmerkt zich door een geweldige drumbeat in samenwerking met snel keyboardwerk en de ietwat zweverige stem van zanger Fiachra Treacy. Het nummer neemt je mee naar de new wave uit de jaren ’80.

Het album kent verschillende soorten tempo’s en stijlen, maar het absolute pareltje van het album is ‘Same Shame’. Het is een prachtige ballad die gaat over een relatiebreuk tussen twee geliefden: “Underneath the debris / Of this silent sounding city / There’s a place where I left you / A place I dug a grave for my own heart.” Dit is niet een typische plaat over een scheiding tussen twee tortelduifjes, het nummer klinkt niet mierenzoet of vol haat. Het balanceert eerder tussen krankzinnigheid en verstand. Want aan de ene kant klinkt het verstand door en moet de liefde over en uit zijn: “So tell me you hate me / And let me move on.”, terwijl aan de andere kant het krankzinnige (en rancuneuze) naar voren komt: “If I’m on fire / I hope you burn for this.” De teksten gecombineerd met de minimalistische stijl geven je gegarandeerd kippenvel mee.

Het debuutalbum van Columbia Mills is een plaat om te koesteren. Deze 5 heren weten heel goed wat ze willen en weten dit op sublieme wijze aan ons te presenteren. Het is een emotioneel, krachtig en vooral effectief album dat je echt weet te raken.

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.