Dan Owen – Stay Awake with Me

Dan Owen is niet bekend geworden via de sociale media, maar via de ouderwetse manier: in alle kroegen spelen die hem de ruimte gaven. Deze jongeman (25 jaar) heeft al 2 EP’s op zijn naam staan en vanaf 27 juli mag hij daar een album aan toe voegen. Stay Awake with Me is een zeer krachtig en divers album geworden, vol met prachtige verhalen.

Muzikant worden? Dat was vroeger niet aan Dan besteed, hoewel hij op 15-jarige leeftijd erachter kwam dat hij met zijn stem mensen stil kon krijgen met zijn bluescovers. Hij dacht dat hij zijn roeping gevonden had als timmerman, hij was ook de beste van zijn klas. Als een donderslag bij heldere hemel kreeg Dan een verschrikkelijk ongeluk. Met als gevolg dat hij blind werd aan een oog.

Dan heeft nog geprobeerd om, na een lange herstelperiode, terug te keren als timmerman. Maar door zijn slechte zicht was niet simpelweg niet meer mogelijk. Daarom heeft hij alles op alles gezet om zijn stem te laten gelden. En tjonge, dat is ‘m verdomd goed gelukt! Het balletje is gaan rollen toen een van de toeschouwers een stukje filmde van zijn vertolking van ‘Ballad of Hollis Brown’ van Bob Dylan. Al heel snel schoten de kijkcijfers in de honderdduizend, Dan was apetrots. Dankzij dit filmpje kwam hij in contact met Mick Fleetwood, hij ging fungeren als mentor. En vanaf die tijd was zijn professionele muziekcarrière van de grond.

Wat opvalt is de volle sound die je tegemoetkomt vanaf seconde een op ‘What is a Man’, Dan zuigt je direct mee in zijn muziek. Alle toeters en bellen zijn uit de kast gehaald om je over de streep te trekken.
Mijn favoriet van het album is te vinden in ‘Icarus’, genoemd naar het Griekse mythologische verhaal van Icarus. Het nummer gaat over de vrienden van Dan die verslaafd raken aan de drugs. Net als Icarus kregen de vrienden van Dan overdreven veel zelfvertrouwen om vervolgens ter aarde te storten als de drugs waren uitgewerkt: “hoogmoed komt voor de val.” Het nummer is erg melodieus, na slechts twee luisterbeurten zit dit nummer in je hoofd gebakken.

‘Hideaway’ is het verhaal van de traumatische periode die Dan heeft doorlopen na zijn ongeluk. Een nummer dat sterk neigt richting de bluesrock. De blues is bij uitstek het genre om de treurige gebeurtenissen naar buiten te brengen. Dit werd van oudsher al gedaan door de katoenplukkers op de plantages. Dan doet met zijn krachtige stem er nog een schepje bovenop!
Titeltrack ‘Stay Awake with Me’ is een ode aan Dan’s grootvader, deze overleed vlak voor Kerstmis afgelopen jaar. Het nummer is geschreven vanuit het oogpunt van zijn grootmoeder. Zij kwamen elkaar voor het eerst tegen op een legerbasis in Berlijn als tieners en brachten 50 jaar samen door. De vertolking van Dan is hier zo onwijs goed, echt kippenvel werk. Hier hoor je hem heel teder en lief zingen, het tegenovergestelde van alle voorgaande nummers. Juist dat maakt zijn muziek zo levendig en divers.

Dan Owen verdient met zijn prachtige nieuwe debuutalbum alle aandacht. Hij zet zijn levensverhalen om in 11 prachtige liedjes die je aan de ene kant omverblazen (‘What is a Man’) en aan de andere kant tot tranen toe roert (‘Stay Awake with Me’). Daartussenin zitten fijne pop-georiënteerde liedjes die elk een eigen verhaal vertellen. Zijn muziek pakt je echt bij je strot en laat je pas los als het verhaal hebt gehoord. Neem van mij aan: dit album moet je gaan luisteren!

Luistertips: ‘What is a Man’, ‘Icarus’, ‘Hideaway’, ‘Stay Awake with Me’ en ‘Closer to You’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.