David Keenan – A Beginner’s Guide to Bravery

David Keenan- A Beginner's Guide To BraveryDe Ierse singer-songwriter David Keenan komt uit Dundalk en werd ontdekt dankzij een Youtube filmpje waarin hij, zittend in een taxi, op verzoek van de cabbie een liedje zingt. Sindsdien is er een snel stijgende lijn voor deze jonge troubadour met een oude ziel.  Zijn nieuwe album A Beginner’s Guide to Bravery bracht hij uit op het Rubyworks label, waar Hozier en Rodrigo y Gabriela ook op te vinden zijn.

De trigger om het werk van deze Ier te gaan luisteren was de zin “jonge troubadour met een oude ziel”, die ik zag staan bij de begeleidende info over dit album. Ik moest direct denken aan Jamie N. Commons, die namelijk ook exact past binnen dat zinnetje. Ik was dus enorm nieuwsgierig geworden.

Deze nieuwsgierigheid werd direct rijkelijk beloond met de akoestische opener ‘James Dean.’ Je hoort Keenan hier op zijn best met enkel een akoestische gitaar en zijn krachtige stem. Met ‘Unholy Ghosts’ gaat het tempo lekker omhoog. De strijkers en de traditionele Ierse klanken geven dit liedje zijn glans.

Een gevoel van onbehagen hangt als een donkere wolk boven ‘Altar Wine.’ De emotionele schreeuw aan het einde van de track raakt je als een mokerslag en laat je versuft achter. Wát een talent! Dat singer-songwriters excellente verhalenvertellers zijn bewijst het innemende  ‘Love in a Snug’ moeiteloos.

Met ‘Tin Pan Alley’ keert Keenan weer terug naar waar de langspeler meer start: zijn stem en slechts één instrument. Ditmaal kiest hij voor de piano als begeleiding, een zeer mooie afwisseling.  Het zeer emotionele ‘Good Old Days’ vertelt het verhaal over zijn grootmoeder die Alzheimer had. Dit liedje kruipt onder je huid dankzij de scherpe teksten en de prachtige vioolklanken.

Een pop-achtige sound, met herkenbare rap elementen, is te horen op ‘The Healing.’ Helaas niet mijn favoriet, ik vind dit niet zo heel goed passen bij de stijl van het album.  ‘Origin of the World’ is weer van dien aard dat je hem moeiteloos weet te waarderen. Deze Ierse singer-songwriter weet heel goed het gevoel van zijn trots op zijn thuisland te verwoorden in tekst en geluid.  Een van de hoogtepunten van dit album.

‘Eastern Nights’ kent een aantal prachtige elementen die uit de Bluesmuziek komen. Prachtige aanvulling op deze langspeler. Er is een duidelijk spanning voelbaar als je luistert naar ‘Evidence of Living.’ Keenan weet deze spanning onwijs goed vast te houden én te bezingen. Zijn stem is hier zo ontzettend krachtig, het kippenvel loopt mij over de rug als ik dit liedje hoor. Dit is echt vakmanschap!

Aan alle mooie dingen komt ooit een eind, zo aan aan deze prachtige langspeler. Afgesloten wordt met ‘Subliminal Dublinia’, een ode aan thuis. Het liedje ontstond in een hotelkamer in Hollywood. De krachtige stem van Keenan en de Ierse klanken, die je op het hele album hoort, spelen hier weer een hoofdrol.

Mijn nieuwsgierigheid heeft zich uitbetaald in een album vol prachtige singer-songwriter liedjes waar je u tegen mag zeggen. Het klopt dat deze jonge artiest een oude ziel heeft, het thuisland Ierland komt, net als in de oude Ierse songs, terug in woord en geluid. Prachtig om te horen dat de jonge generatie deze traditie voortzet.

Luistertips: ‘James Dean’, ‘Altar Wine’, Origin of the World’ en ‘Evidence of Living’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.