Foals – Exits

Sinds 2005 produceert deze deze Britse band uit Oxford muziek, met als hoogtepunt het aanstekelijke ‘My Number’ (2013). Maar vergeet vooral het heerlijk opzwepende ‘Mountain at My Gates’ (2015) niet, hier hoor je zanger Yannis Philippakis zijn longen uit zijn lijf schreeuwen. De nieuwe single ‘Exits’ is anders, maar klinkt als vanouds als een echte Foals plaat.

De band heeft sinds het verschijnen van het What Went Down album (2015) niks meer uitgebracht, het was letterlijk doodstil. Deze stilte is gelukkig doorbroken met de komst van deze nieuwe track! Het is een voorproefje van het nieuwe album Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1, dat op 8 maart uit gaat komen. En ja, dat is deel 1, deel 2 gaat in de herfst van 2019 verschijnen! Twee albums in één jaar tijd, hiep hoi!

Het nummer gaat niet over de fijne kant van het leven, zanger Yannis heeft in gesprek met Q Magazine het volgende laten weten: “You read about these tech billionaires who are buying bunkers in New Zealand. The song is an MC Escher-like dystopian fantasy, except it’s quite close to being reality… All the post-millennial dread that everybody’s swimming in at the moment is very much present.”

Ja, de sound is iets meer elektronische dan wij gewend zijn, meer synthesizers en minder aandacht voor de gitaren. Wat ook mist is een aantrekkelijke melodie die normaal wel aanwezig is, net als een catchy refrein. Dat gemis wordt ruimschoots gecompenseerd door de unieke Foals sound (geweldig drumgeluid/mix van verschillende instrumenten) die nog ruimschoots aanwezig is. Het is even wennen, maar ik ben wel geprikkeld en benieuwd naar de rest van het nog te verschijnen album!

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.