Foals – Part 2 Everything Not Saved Will Be Lost

Everything Not Saved Will Be Lost- Part 2.jpgAlsof Evertyhing Saved Will Be Lost Part 1 nog niet genoeg was, overtreft Foals zichzelf nogmaals met Part 2. Hier zullen in ieder geval de gitaarliefhebbers het mee eens zijn. De indierockers die menig festival en popzaal al op z’n kop heeft gezet brengt met het tweede deel van Everything Saved Will Be Lost namelijk een plaat uit waar de gitaar duidelijk aanwezig is. Daarbij blijven de heren wel bewijzen hoe ze van heel klein naar heel bombastisch kunnen gaan. De album cover liegt er niet om, want enkele van deze nummers gaan over de dood, maar dan wel op net z’n mooie manier als dat deze album cover is aangekleed.

De plaat opent met de spannende intro ‘Red Desert’ die direct overgaat in ‘The Runner’. Stil zitten is gelijk onmogelijk. Niet voor niets dat Foals successen boekt met deze single, want naast de heerlijke riffs slaan ook de lyrics gelijk aan: “When I Fall Down I know to Keep on Running”. Als je bekend bent met ‘Mountain at My Gates’ moet je dit nummer zeker niet links laten liggen.

De plaat gaat in upbeat tempo verder met ‘Wash Off’ die net als The Runner een zeker optimisme met zich mee brengt en met ‘Black Bull’ waar Yannis meermaals van zich afschreeuwt over de heavy gitaarriffs heen.

Met ‘Like Lightning’ en ‘Dreaming of’ gaat de gitaar iets meer naar de achtergrond en wisselt het poppie melodieën af met refreinen met een hoog meezinggehalte: “Cut and Run once the damage had been done” horen we in ‘Dreaming of’.

Na een korte piano interlude op ‘Ikaria’, wat naar eigen zeggen de overgang van een meer brits beïnvloede kant van het album naar een Grieks georiënteerde kant van het album zou zijn, zet Foals ‘10,000 feet’ in. Zoals gezegd wordt op deze plaat gezongen over de dood en dat is in de laatste 3 tracks zeker hoor- en voelbaar. Met name ‘10,000 feet’ neemt je mee de hoogtes in: ‘To fall in the fire and start again’. In Neptune horen we een heerlijke gitaarsolo en eindigt met de woorden: “Come and Take Me away”.

Natuurlijk is het voor de hand liggend om part 1 en part 2 met elkaar te vergelijken, maar feit is dat de platen op zichzelf als een huis staan. Nu maar hopen dat Yannis niet met Neptune daadwerkelijk zijn laatste nummer heeft gezongen zoals die dat daar bezingt, want deze band heeft ongetwijfeld nog meer te bieden!

Top Tracks : The Runner, Dreaming off, 10,000 feet & Neptune.

Deel dit bericht

About Jurre

Muziek zorgt voor verbintenis in mijn ogen en hierin wil ik graag mijn stem delen. Besef ten alle tijden dat een review altijd subjectief is, dus laat vooral ook jullie eigen mening erop los in de reacties.

View all posts by Jurre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.