Franz Ferdinand – Always Ascending

Na 5 jaar is er eindelijk een opvolger van Right Thoughts, Right Words, Right Action van de Schotse band Franz Ferdinand! Op 9 februari 2018 zal het vijfde album Always Ascending uitgebracht worden.  Het werd ook tijd zeg! Deze week werd naast het bekendmaken van het nieuwe album ook de titeltrack uitgebracht. Eens kijken wat het lange wachten heeft opgeleverd.

De plaat ‘Always Ascending’ begint zacht met enkel een piano en de stem van Alex Kapranos, iets wat wij helemaal niet gewend zijn van deze band. Normaal spat de energie uit je speakers bij de eerste noot, helaas is dat nu niet het geval. Het nummer krijgt door het gebruik van de synthesizer een eighties disco vibe mee, niet geheel wat je verwacht. De gitaarpartijen zijn wat mij betreft wel dik in orde, hierdoor krijgt de plaat toch het oude en vertrouwde Ferdinand geluid mee.

In mijn ogen klinkt de openingstrack te vol en bombastisch, hierdoor komen bepaalde aspecten niet echt lekker naar voren. Neem bijvoorbeeld de achtergrondzang: aan het begin is deze mooi in balans met de zang van Alex, maar naderhand klinkt het eerder storend dan fijn.

Het lijkt alsof de heren iets te veel moeite gestoken hebben in het catchy maken van deze plaat. Hopelijk is dat op de rest van de tracks minder aanwezig, want deze band heeft bewezen puike muziek te kunnen leveren. Deze eerste single heeft mij nog niet helemaal weten te overtuigen, kijken wat de rest van het album voor ons in petto heeft.

Tracklist:
01. ‘Always Ascending’
02. ‘Lazy Boy’
03. ‘Paper Cages’
04. ‘Finally’
05. ‘The Academy Award’
06. ‘Lois Lane’
07. ‘Huck and Jim’
08. ‘Glimpse of Love’
09. ‘Feel the Love Go’
10. ‘Slow Don’t Kill Me Slow’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.