Holly Miranda – Mutual Horse

“I’ve always been a proponent of not making the same record twice,” aldus Holly Miranda “Some people find a niche and go with that, but I need to try something different every time.” Met deze gedachte is Holly Miranda aan de slag gegaan met haar nieuwe album Mutual Horse.

Het is alweer het derde soloalbum dat Miranda uitbrengt en is opgedragen aan haar overleden moeder. In gesprek met Billboard heeft ze het volgende laten weten omtrent dit verlies en het verwerken ervan in haar muziek: “…but there are a few tracks that will be tough for me to sing live. It’s a journey, for sure.” 

Samen met o.a. Shara Nova (My Brightest Diamond), Josh Werner (Dr. John, Lee Scratch Perry), Jared Samuel (Yoko Ono), Jim Kirby Fairchild (Grandaddy, Modest Mouse), Kyp Malone (TV On the Radio), Maria Eisen (Underground System) en Matthew Morgan (Built to Spill, Modest Mouse) is het album tot stand gekomen. Voor Miranda een hele stap voorwaarts: “This really is the most collaborative record I’ve ever done. It’s first time I’ve shared so much of the writing and the production, the meat and bones of making an album.” 

Muzikaal is het album ontzettend divers, van de ronkende gitaren en harde drums op ‘ Wherever You Are’ naar de lichte drums en de luchtige akkoorden van ‘To Be Loved’ om vervolgens naar de rustige ballad ‘Let Her Go’ te gaan. De sound pas wat dat aangaat erg goed bij haar vocalen, die net zo divers zijn. De bijna fluisterende zang op de ene plaat valt weer in het niet bij de scherpe uithalen op de ander. Het zorgt er voor dat je constant op het puntje van je stoel zit.

Klein minpuntje vind ik dat het album door zijn diversiteit een beetje een rode draad mist qua sound. De kwaliteit van de muziek is naar mijn idee meer dan prima, maar het mist saamhorigheid. De saamhorigheid is wel te vinden in de songteksten, deze zijn bijna allemaal emotioneel geladen. Hierdoor geeft ze ons als het ware een kijkje in haar ziel.

Het nieuwe album van Holly Miranda is zeker een verandering qua sound ten opzichte van haar eedere albums. Qua sound is het iets te veel diversiteit waardoor de rode draad wat op de achtergrond is geraakt. De vocalen zijn het grote pluspunt op het album. Miranda weet haar stem uitstekend te gebruiken om de boodschap over te brengen!
Luistertips: ‘Wherever You Are’, ‘Golden Spiral’, ‘ON the Radio’ en ‘Exquisite’.

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.