Hydrogen Sea – Automata

Hydrogen Sea - AutomataVan een duo is inmiddels een vijfkoppige band gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat ze nu totaal andere muziek produceren. Hydrogen Sea is van digitaal naar analoog overgestapt omdat de aanwezigheid van een computer beperkend werkte. Het nieuwe album ‘Automata’ is het resultaat van de recente expansie.

De eerste klanken van ‘Pale Blue Dot’ zijn wonderschoon dankzij de (koper)blazers en de prachtige pianoklanken. De vocalen zijn haast fluisterend te noemen, een zeer mysterieus liedje dat bij elke luisterbeurt nieuwe klanken prijsgeeft. Van heel andere orde is ‘Flogsta’, een opbeurend liedje met een fijne indie pop sound. Mooi detail is de fraaie viool van Patricia Vanneste die het geheel extra glans geeft. Het ietwat duistere ‘Sinister’ heeft ook prachtige vioolklanken die je kippenvel bezorgen.

‘Cold Water’ werd als single uitgebracht en kent een mysterieus begin, hierna nemen de bas en drums het over. Al met al een zeer interessant liedje dankzij de vocalen en de stijlvolle instrumenten. Het tempo wordt met ‘Run’ (toepasselijke titel) een beetje opgevoerd, een track waar de synthesizer zorgt voor warme en sfeervolle klanken.

Meer mysterie is te horen op ‘The Bloop’, een ingetogen track die zeer minimalistisch qua opzet is, en ‘The Center Will Hold’, die ons meeneemt op nachtelijke avonturen. Net zo mysterieus is ‘Vertebrate’, al is hier de sound niet minimalistisch, maar wel een tikkeltje duisterder. De tokkelende gitaar aan het begin van ‘Blackest Skies’ wisten mij direct te boeien, evenals de pianoklanken die het nummer weer wat geheimzinnigheid meegeven.

‘Decoherence’ is er eentje waar je even aan moet wennen. Het nummer groeit met de seconde dankzij het gebruik van synths, drums en een aantal gekke samples. Pas na de derde luisterbeurt viel het spreekwoordelijke kwartje bij mij. Met ‘When You Don’t’ wordt het tweede album ‘Automata’ rustig afgesloten met wederom fijne synthesizerklanken.

Het sterke van dit tweede album is het gebruik van de synthesizer én het sporadische gebruik van violen. Vooral laatstgenoemde voegt naar mijn idee echt wat toe. Het is te merken dat de band minder de computer gebruikt en meer de echte instrumenten. De muziek krijgt hierdoor een veel beter en voller geluid. Deze Belgische band mag met recht trots zijn op dit album!

Luistertips: ‘Flogsta’, ‘Run’, ‘The Center Will Hold’ en ‘Blackest Skies’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.