IDER – Emotional Education

cover IDER - Emotional EducationElectro pop duo Megan Markwick en Lily Somerville, beter bekend als IDER, hebben pas het debuutalbum “Emotional Education” uitgebracht. Wat ooit begon als het opnemen van een liedje op een slaapkamer in Noord-Londen is uitgegroeid tot een serieuze bezigheid. Inspiratie halen de dames uit de muziek van de Glass Animals, Lana Del Rey en de klassieke stukken.

Met opener ‘Mirror’ vertelt het duo ons een verhaal over verlies, genezing en het opnieuw ontdekken van jezelf na een relatiebreuk. Er is een vleugje r&b te bespeuren, evenals een mespuntje 80’s sound. Het refrein heb je binnen twee luisterbeurten in je hoofd zitten, catchy as hell dus! Het vinnige en scherpe ‘Wu Baby’ kenmerkt zich door heerlijke vocalen en de electro pop sound.

Afwezige ouders staan centraal op ‘Busy Being a Rockstar’: “Everybody tells me that I’m killing it, such a shame you’re missing it.” Later komen de frustraties pas echt tot uiting: “Daddy where the fuck are you?” Lily, die dit nummer schreef heeft er het volgende over te vertellen: “however much love there is, your parents are always going to fuck you up in some way… because they can’t help it.” Ik bestempel dit nummer als een van de hoogtepunten van deze langspeler.

Het bedrijven der liefde staat centraal op het met “Ayy, ayy, ayy-ayy’s” overladen ‘Brown Sugar.’ ‘Invincible’ drijft heerlijk op pianoklanken en de zuivere stemmen van Megan en Lily. De prachtige ballad ‘Clinging to the Weekend‘ gaat over geliefden die mentale problemen hebben. De tekst schreef Lily na het bezoeken van vrienden, waar een iemand deze problemen had, op de achterkant van een betaalbewijs.

‘SWIM’ werd als laatste track geschreven en opgenomen, het is volgende de dames “our EDM country song… which we probably shouldn’t say out loud.” ‘You’ve Got Your Whole Life Ahead of You Baby’ weerspiegelt de onzekerheid die je als jonge vrouw ervaart. “I’m in my 20s so I panic in every way,” zingen ze, terwijl een heerlijke minimalistische beat klinkt. Het duo ontving, na het verschijnen van deze track, talloze berichten van mensen: “You’re literally writing about what I’m feeling.” Prachtig om te zien dat muziek zo veel mensen weet te raken.

Daar waar ‘Brown Sugar’ gaat over het bedrijven van de liefde gaat ‘Body Love’ over het principe “het was gezellig met je tussen de lakens, tijd voor de volgende.” Niet lief, wel gedurfd! Megan schreef ‘Saddest Generation’ over haar relatie met iemand die last had van een depressie. Met ‘Slide’ wordt het album afgesloten zoals het begon: met een vleugje r&b en een jaren ’80 sound.

IDER heeft een album uitgebracht waar de connectie tussen luisteraar en muzikant centraal staat. Het gaat over vrouwelijke twintigers die kampen met allerlei issues. De kracht van de band is te vinden in het durven uiten van allerlei problemen gecombineerd met de prachtige vocalen en de heerlijke electro sound.

Luistertips: ‘Mirror’, ‘Busy Being a Rockstar’, ‘Brown Sugar’ en ‘Slide’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.