Liam Gallagher – As You Were

De leadzanger van de nog immens populaire Britpop band Oasis heeft zijn langverwachte (solo) debuutalbum As You Were uitgebracht. Geen Beady Eye of The Rain meer, het is Liam solo. En dat klinkt absoluut niet verkeerd. Voor diegene die zich afvragen of Liam zijn broer spaart op dit album kan ik heel kort zijn: NEE! Komt er dan een reactie van Noel? Ja, natuurlijk. Zijn derde studioalbum Who Built the Moon? verschijnt op 24 november. Kijken in welke mate hij antwoord geeft op de sneer die Liam uitdeelt.

In ‘Greedy Soul’ spreekt Liam broerlief Noel “liefkozend” toe:  “I hope you go to hell!” Een Oasis reünie zit er dus de komende tijd niet in. Alhoewel hij in ‘For What It’s Worth’ toch een soort van sorry uitspreekt: “‘I’m sorry for the hurt / I’ll be the first to say I made my own mistakes.” Of deze excuses richting Noel gericht zijn is niet helemaal duidelijk, maar verderop in de track komt de naam van Noels band langs: “The first bird to fly gets all the arrows.” Zet Liam hier de deur toch op een kier…?

Verwacht geen nieuwe sound. Het oude vertrouwde nasale geluid van Liam voert de boventoon in nummers met duidelijke invloeden uit de late jaren ’60 met als belangrijkste referentie The Beatles. Dit hoor je bijvoorbeeld in ‘Chinatown’ (Happiness Is a Warm Gun), ‘You Better Run’ (Helter Skelter) en ‘I’ve All I Need’ (Tomorrow Never Knows).

Het is voor mij met name ‘For What It’s Worth’ die ik eruit vind springen, je hoort een hele fijn en herkenbare Oasis vibe in deze plaat. En voor Oasis zal ik altijd, en met mij heel veel mensen, een zwak houden. De eerste soloplaat van Liam vind ik verrassend sterk uit de hoek komen. Juist door zijn lekker herkenbare Oasis klank is dit een van mijn favoriete albums van dit moment.

Overtreft Liam hier zijn broer? Daar ga ik nog geen antwoord op geven, eerst het album van Noel maar eens afwachten. Een ding weet ik zeker: samen zijn ze in staat om legendarische muziek te produceren.

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.