Mick Flannery – Mick Flannery

Mick Flannery - Mick Flannery album artworkNadat de Ierse singer-songwriter Mick Flannery de MTV Unplugged Special van Nirvana had gezien besloot hij muziek te gaan maken. Niet in het genre van Kurt Cobain en consorten, maar meer richtig de singer-songwriter sound. De liefde voor Kurt hoor je duidelijk terug, evenals invloeden van Tom Waits, Bob Dylan en Joni Mitchell.

Voor mij is het de eerste kennismaking met deze Ier, die met dit nieuwe album zijn zesde album uitbrengt. Wat mij direct opviel tijdens het luisteren van opener ‘Wasteland’ is de ijzersterke stem die hij enorm goed inzet. Zijn uithalen zorgen bij mij voor kippenvel, de passie van deze man is duidelijk hoorbaar. De jaren ’70 sound komt je tegemoet op het prachtige ‘There Must Be More.’

Leadsingle ‘Come Find Me’ is er eentje om je vingers bij af te likken. Het nummer wordt laagje voor laagje opgebouwd met als hoogtepunt het gebruik van enkele violen. Hier hoor Flannery echt op z’n best. Wat sociaal-culturele onverzettelijkheid is te horen op het mooie ‘I’ve Been Right.’

Al luisterend naar het liefdesliedje ‘Fool’ hoor je enkele pop klanken naar voren komen. Flannery heeft de gave om muziek te voorzien van beelden, zonder beelden te gebruiken, net zoals Springsteen dat doet. Zijn ‘How I Miss You’ deed mij terugdenken aan het ‘Meeting Across the River’ nummer, onbewust zie ik een hele film voor mijn ogen afspelen als ik dit liedje hoor. Hetzelfde heb ik met dit liedje van Flannery, ongekend goed!

De ijzersterke en krachtige vocalen zijn weer goed te horen op ‘Way Things Go’, kippenvel muziek van de bovenste plank. Dat komt mede door de geweldige gitaarklanken die in dit nummer te horen zijn op de juiste momenten. ‘Light a Fire’ is alsof je naar Lou Reed/Leonard Cohen aan het luisteren bent, het is een hommage aan laatstgenoemde grootheid uit de muziekwereld.

De angst voor het verlies van een sociale status wordt bezongen op ‘Star to Star’: “I wish I lived like this forever […] you get in that rut and you set yourself up for the big come down.” Met het fragiele ‘Dreamer John’ wordt het album geheel in stijl der verwachting afgesloten.

De Ierse muziekscène wordt door Mick Flannery zeer goed vertegenwoordigd. Hij heeft in zijn thuisland al drie nummer 1 noteringen in de hitlijst met zijn albums “Red to Blue”, “By the Rule” en ook dit album staat daar op de hoogste plek. Geheel terecht, Nederland mag deze man wat mij betreft ook eens gaan omarmen, zijn muziek is innemend mooi en zeer de moeite waard om te luisteren!

Luistertips: ‘Wasteland’, ‘Come Find Me’, ‘How I Miss You’ en ‘Way Things Go’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.