Oscar Jerome – Breathe Deep

Oscar Jerome - Breathe DeepDe Londense singer-songwriter Oscar Jerome heeft zijn debuutalbum Breathe Deep uitgebracht. Zijn debuutplaat bestaat naar eigen zeggen uit doordachte nummers en persoonlijke odes aan zijn dierbaren. Laat je niet afschrikken door de term jazz, die is wat achterhaald. Oscar en zijn muzikanten hebben dit genre opnieuw vormgegeven.

Altijd beter om dat even gezegd te hebben, de meeste mensen haken af als het gaat om jazzmuziek. Het genre was vroeger immens populair, maar de laatste jaren is het op de achtergrond verdwenen.  Samen met o.a. Lianne La Havas, Brother Portrait en een hoop getalenteerde muzikanten worden wij getrakteerd op jazz in een modern jasje.

De langspeler begint met mysterieuze klanken waardoor wij geprikkeld worden en verlangen naar meer. ‘Sun for Someone’ heeft wat Oosterse invloeden en een heerlijk gitaarspel. Is dit jazz? Ik vind het eerder een combi van jazz, rock, hip hop en wat soul/r&b klanken. Het relaxte nummer gaat over de klimaatproblemen waar mij mee kampen: “The earth will sigh as it watches us die.”

Stilzitten is niet mogelijk als je ‘Give Back What U Stole from Me’ aan het luisteren bent. Ook hier is het geen typische jazz, al zijn de trompet en de wisselende drumritmes wel schoolvoorbeelden, maar een mix van jazz en soul/r&b. Deze man weet hoe hij dit genre nieuw leven moet inblazen!

‘Your Saint’, met een geweldige gastbijdrage van Brother Portrait, is een gebed voor de daklozen en vluchtelingen die het moeilijk hebben. In de verte gloort er toch wat hoop voor deze vergeten groep. Een van de hoogtepunten van dit album.

Wat Afrikaanse invloeden zijn te horen op ‘Coy Moon’, evenals fijne gitaarriffs waar je helemaal in op kunt gaan. Het instrumentale ‘What’s Up Buttercup’ is het opwarmertje voor het swingende ‘Gravitate’, dat wat airplay op de radio heeft gekregen. Een ode aan de jaren ’60 Latin jazz is te horen op ‘Fkn Happy Days ‘N’ That.’

Samen met Lianne La Havas brengt Jerome het prachtige ‘Timeless’ ten gehore. Het is een prachtig duet waar beide stemmen elkaar prachtig aanvullen, zo’n track mag hij zeker nog eens maken.

‘Draggin’ my’ is wederom een instrumentale track waar Jerome zo af en toe meezingt, het is de opmaat voor het sluitstuk ‘Joy Is You.’ De track viert de geboorte van zijn neefje en is een eerbetoon aan zijn familie het verleden, heden en de toekomst.

Na het luisteren van dit album kan ik concluderen dat dit album alles behalve alleen jazz is. Jerome heeft allerlei stijlen gebruikt om het aloude genre nieuw leven in te blazen, daar is hij wat mij betreft zeker in geslaagd. Dit album doet op de een of andere manier iets met je als je er goed voor gaat zitten. Het is is een zeer sterke debuutplaat van deze Londense artiest.

Luistertips: ‘Sun for Someone’, ‘Your Saint’ en ‘Timeless’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.