Noel Gallagher’s High Flying Birds – Holy Mountain

Noel Gallagher kan natuurlijk niet achterblijven nu broer Liam zijn nieuwe album As You Were heeft uitgebracht. Noel bracht deze week zijn eerste single ‘Holy Mountain’ uit van het nog te verschijnen Who Built the Moon? album met zijn High Flying Birds . Onwijs strakke plaat met aandacht voor een ouderwets orgel. Het lijkt er ook op dat hij inspiratie gehaald heeft uit een Franstalige plaat van Plastic Bertrand…

Eerst maar even naar de plaat zelf, met name de volle sound valt mij enorm op. Persoonlijk vind ik dat plezierig om naar te luisteren.  Wat erg leuk is om te vermelden is dat er in deze plaat een orgel wordt gebruikt. De persoon verantwoordelijk voor de prachtige orgel klanken is niemand minder dan Paul Weller (o.a. The Jam en The Style Council)! Noel zelf noemt het een van zijn favoriete nummers die hij ooit heeft geschreven: “Until the day I die, it will be one of my favourite pieces of music that I’ve ever written. It sounds great live. My kids love it, my friends’ kids all love it and I am sure ‘the kids’ will love it.”

Dat de plaat goed is staat vast. Maar waar heeft Noel de inspiratie vandaan gehaald? Tijdens mijn eerste luisterbeurt moest ik direct denken aan ‘Ça plane pour moi’ van Plastic Bertrand. Het bekende deuntje uit die plaat komt naar mijn idee naar voren aan het begin van ‘Holy Mountain’. Weliswaar iets langzamer, maar nog steeds herkenbaar. Noel zelf geeft aan dat hij inspiratie heeft gehaald uit een plaat van The Ice Cream, een nummer genaamd ‘Chewing Gum Kid’. Dat is inderdaad te horen. Hij geeft ook nog even aan dat dit erg obscure muziek is en niet is te vinden, nou dat blijkt toch redelijk mee te vallen hoor. Maar nog steeds is het de plaat van Plastic Bertrand die bij het horen van ‘Holy Mountain’ bij mij de boventoon voert.

Voor het gemak hierboven de clip van ‘Holy Mountain’ en hieronder de clips van Plastic Bertrand en The Ice Cream. Kijken welke plaat jullie als duidelijke inspiratiebron zien…


Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.