Sunflower Bean – Twentytwo in Blue

Het New Yorkse indierocktrio Sunflower Bean bracht op 23 maart hun tweede studioalbum Twentytwo in Blue uit. Deze titel verwijst zowel naar hun leeftijd – Julia Cumming, Jacob Faber en Nick Kivlen zijn op die datum allemaal 22 jaar oud – als naar de periode van 2 jaar en 2 maanden die tussen deze langspeler en het debuut Human Ceremony uit 2016 zit. Eerder schreef ik al positief over de tweede single ‘Crisis Fest’, eens kijken wat de rest van het album in petto heeft!

Dat de bandleden vertrouwen hebben in het nieuwe album bewijst de opener ‘Burn It’ wel. Een heerlijke plaat in een klassieke-rock stijl waar Julia zingt over de constante factor van verandering. Het nummer is gedeeltelijk geïnspireerd door de het huidige politieke klimaat in Amerika.
Na deze fijne opener schalt ‘I Was a Fool’ je tegemoet, een lekker melodieus nummer met een knipoog naar het vorige album qua stijl, net zoals ‘Memoria’. Beide platen hebben qua sound raakvlakken met die van Fleetwood Mac uit de jaren ’80.

Over titeltrack ‘Twentytwo in Blue’ heeft de band het volgende laten weten in gesprek met Consequence of Sound: “Twentytwo deals with the expectations put on you as a young woman, by society and even your boyfriend. Aging out. While the verses express vulnerabilities, the chorus is where the heart is. You will not give up, even when you’re alone and everything feels shitty. It’s not necessarily tongue in cheek, but there is something definitely funny about a beautiful entrance of strings coming in with the lyric “busted and used.”

‘Puppet Strings’ begint als een rock-n-roll beat die niet zou misstaan tijdens een groot arena optreden. Het nummer is trouwens geen liefdesliedje, maar ook geen break-up song. Het is eerder een ode aan de gevoelens die te vinden zijn in de grijze gebieden tussen liefde en, tja, geen liefde. De songteksten zijn trouwens een combinatie van verkeerd geïnterpreteerde Nirvana songteksten door Nick. Samen met de overige bandleden heeft hij er een fijn liedje van gemaakt.

Wanneer je iemand door een moeilijke periode helpt, dan help jij jezelf ook. Dat is de strekking van ‘Only a Moment’ en is zeer rustig uitgevoerd. Bij vlagen een beetje zweverig en daardoor uniek op het album. De stijl past prima bij de rest van de tracks en ook weer niet helemaal, lastig uit te leggen. Beter is als je het eens goed gaat beluisteren. Dan ontpopt dit nummer zich tot een waar pareltje.
‘Human For’ is exact het tegenovergestelde: lekker ruig en hard! Het neigt een beetje richting de punk met de snelle drums. En dat is ook het enige waar Julia om vraagt: “I don’t need your religion! I don’t need your protection! I don’t need you to fit in! I need the sound of the drums!” Lekker nummer om keihard mee te zingen én te (lucht)drummen!

Met ‘Any Way You Like’ is er een liefdesliedje te vinden over de compromissen die in een relatie gesloten worden. Het is geven en nemen zoals te horen is: “And you can drive my car. If I can ride in yours.”
‘Sinking Sands’ is een lekker country-achtig liedje ontstaan na het luisteren van een podcast over paranormale fenomenen. De tekst gaat over hoe krankzinnige ideeën langzamerhand normaal beginnen te worden. Duidelijk een verwijzing naar alle “fake news” berichten die in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016 verschenen.

Afsluiter is het toepasselijke ‘Oh No, Bye Bye’. Hier versterken de stemmen van Nick en Julia elkaar enorm, heerlijk om deze zo samen te horen. Het album haalt wat serieuze onderwerpen aan en met deze afsluiter worden deze mooi samengevat.

Hoewel de band pas 22 lentes jong is, hebben zij wel een zeer volwassen sound en thematiek op het nieuwe album gezet! Puik werk voor deze jonge band. Op 11 april staan ze trouwens in Paradiso te Amsterdam. Mocht je de gelegenheid hebben, dan is het advies om te gaan!
Luistertips: ‘Burn It’, ‘Memoria’, ‘Only a Moment’ en ‘Human For’.

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.