Swervedriver – Future Ruins

Het laatste werk van deze alternatieve rockers uit Oxford (Engeland) dateert alweer uit 2015. Hoog tijd dus om ons eens te verblijden met een nieuw album. De twee constante factoren Adam Franklin (zanger/gitarist) en Jimmy Hartridge (gitarist) zijn nog steeds in staat lekkere shoegaze muziek te produceren.

‘Future Ruins’ is de tweede langspeler die na de comeback van 2008 aan ons wordt voorgeschoteld. Dit zesde album heeft als thema het leven in onze moderne tijd, een tijd met allerlei problemen. Opener ‘Mary Winter’ gaat over het gevoel van een astronaut die zich afvraagt waar het “echte leven” gebleven is. Verpakt in een duister nummer met veel aandacht voor de gitaren en de percussie. ‘The Lonely Crowd Fades in the Air’ klinkt als een productie van Mogwai, niet gek want het label waar het nieuwe album op verschenen is, is dat van Mogwai.

De titeltrack spreekt over het verloren vertrouwen in de politieke leiders: “We are ruled by fools / These are future ruins / Rocket fuel force-fed rules …… That the king is insane is now old news.” Het sfeertje dat ze hier weten te creëren is onwijs fijn, dit is waar deze band zo goed in is! Deze fijne atmosfeer wordt op ‘Theeascending’ lekker doorgezet, wel een tikkeltje harder dan zijn voorganger.

Tracks als ‘Drone Lover’ en ‘Spiked Flower’ zijn twee mooie voorbeelden van nummers die het bij het grote publiek goed doen. Ze liggen lekker in het gehoor en zijn wat mij betreft ideale liedjes voor op de alternatieve radiostations. Een track die daar ook voor in aanmerking komt is ‘Golden Remedy’, maar deze kent een nogal lang, ruim twee minuten, instrumentaal gedeelte aan het eind van het nummer. In mijn optiek een super vet einde van het liedje, maar ik weet niet of iedereen er zo blij van wordt…

Iedereen maakt in zijn leven een andere reis, maar de eindbestemming blijft voor iedereen exact hetzelfde. ‘Everybody’s Going Somewhere and No-One’s Going Anywhere’ weet dit subliem te presenteren: “Everybody’s going somewhere / And no-one’s going anywhere / But we’re all gonna get there / In the end / Eventually.”

Een liedje dat ook lekker in gehoor ligt is ‘Good Times’, een zeer passende titel! Een lekkere catchy plaat die je graag op repeat zet. Met ‘Radio-Silent’ wordt het album in stijl afgesloten. Het is een hypnotiserend nummer dat laat zien dat deze band nog steeds het shoegaze genre weet te produceren. Het is alsof de tijd stil heeft gestaan.

Met dit zesde album bewijst de band nog steeds prachtige shoegaze muziek te kunnen produceren. De pauze tussen 1998 en 2008 lijkt er haast niet geweest te zijn, ze gaan verder waar ze gebleven waren. Daar zie ik ook het enige minpuntje, er zijn ten opzichte van het eerdere werk geen grote veranderingen doorgevoerd. Voor nu maakt het totaal niks uit, het album staat als een huis!
Luistertips: ‘The Lonely Crowd Fades in the Air’, ‘Future Ruins’, ‘Golden Remedy’ en ‘Good Times’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.