Swimming Tapes – Morningside

Swimming Tapes Morningside album coverHet Londense vijftal Swimming Tapes maakt charmante en zomers aandoende indiepop. Ze worden vergeleken met bands als Real Estate, Belle & Sebastian en Day Wave. Het debuutalbum “Morningside” bevat elf charmante tracks. Ze nemen je mee naar warme oorden vol zonneschijn en positieve vibes.

Dat deze langspeler charmante liedjes bevat bewijst opener ‘Passing Ships’ wel. Twee prachtige melodieën vullen elkaar moeiteloos aan en de stemmen van Louis Price (zanger/gitarist) en Robbie Reid (zanger/gitarist) klinken zeer aangenaam. Het is haast alsof je naar The Shins aan het luisteren bent.  Een relatie die op het punt van omvallen staat wordt bezongen op ‘It Gets Old’: “Every time that I come over you’re away.

‘See It Out’  is de favoriete track van bassist Paddy Conn vanwege het feit dat de basgitaar op deze track de enige constante factor is, de overige instrumenten kiezen elk een eigen weg. Het fijne ‘Mirador’ verwijst naar een vakantie van Robbie met zijn vriendin in Lissabon. Het bleek nog een hele opgave om de vocalen te laten klinken zoals op de demo opname, de band vond het lastig de gekozen vibe opnieuw te creëren. Met een hoop doorzettingsvermogen en puik werk is het ze toch gelukt.

De jangle-sound is ook te vinden op deze langspeler met het fijne ‘Out of Line.’ Het was Louis die het kenmerkende gitaarrifje bedacht en de rest van de track viel vanzelf op z’n plek. Vooral de 12-snarige gitaar van Jason Hawthorne (gitarist) klinkt onovertroffen goed en vat de jangle sound perfect samen. ‘10.05.17’ is een ultra kort intermezzo dat op 10 mei 2017 het levenslicht zag en werd opgenomen met de telefoon van Louis. De heren hebben het bewust niet opnieuw opgenomen, op deze manier blijft het spontane element bewaard.

Deze indrukken die Louis opdeed tijdens een optreden in Marseille heeft hij op ‘Silhouette’ samengevat. Het outro is geheel instrumentaal terwijl dit juist het geval is bij het intro van ‘Say It Isn’t So.’ Beide liedjes lijken in elkaar over te lopen. Het idee werd geboren tijdens de jamsessies die de band had. Door de tempowisseling neemt het album een verrassende wending.

Over ‘Pyrenees’ kan ik kort en krachtig zijn: dit is hét huzarenstukje van dit debuutalbum.  Meer jangle is te horen op het prachtige ‘Keep Her Closer.’ Met ‘In the New Year’ wordt het album afgesloten. Het is een van de tracks die sinds het ontstaan van de band overal en nergens rondzwierf. Dankzij het doorzettingsvermogen van Louis en Robbie is dit liedje uiteindelijk op plaat opgenomen.

“Morningside” is het prachtige debuutalbum van deze Britse band.  Liggend in het zomerse zonnetje met je ogen dicht komt deze warme muziek helemaal tot zijn recht. De band geeft ons elf nummers lang positieve vibes die je doen glimlachen.

Luistertips: ‘Passing Ships’, ‘See It Out’, ‘Pyrenees’ en ‘Keep Her Closer’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.