SX – Eros

Eind november 2018 bracht het Belgische SX het derde album Eros uit, popmuziek die zowel herkenbaar als uitzonderlijk is. Het duo bestaat uit Benjamin Desmet en Stefanie Callebaut en scoorde in 2011 een nummer één hit in de Vlaamse Ultrapop 50 met het dromerige ‘Black Video’. Hier in ons land is het duo nog niet zo heel bekend, hopelijk gaat daar snel verandering in komen.

Eros, in de Griekse mythologie de personificatie van de liefde (de Romeinse variant is Cupido), staat symbool voor dit album. Liefde is volgens het duo de kracht die het universum samen weet te houden, juist die kracht heeft de band geprobeerd te vatten in deze langspeler. Ook de albumhoes staat geheel in het teken der liefde: de bandleden omhelzen elkaar. Dit is ook te merken in de muziek waar Benjamin en Stefanie elkaar moeiteloos weten te vinden.

Opener ‘Designed/Desire’ steekt het liefdesvuurtje aan: “We desire to be loved / We’re designed to be in love / To be all the things we’re being.” Met ‘Devotion’ gaan ze een stapje verder in de liefde, laat ik het netjes uitdrukken: de liefde wordt bedreven: “I lay naked in devotion / An unmoved mover put in motion / The erection of the flower / Devotion inside of me.” Wat zo knap is, is dat de sound en tekst elkaar goed aanvullen zonder dat het ongemakkelijk wordt. Laten wij eerlijk zijn, over seks wordt vaak op een “lacherige” toon gesproken. Daar is hier totaal geen sprake van.

Wat harder van aard, zowel in sound als tekst is ‘Real Life’, het klinkt minder liefelijk dan beide voorgangers. Het is alsof er een groot verlangen is dat niet gestild kan worden: “I can’t love on my own.” Tempowisselingen worden ook niet geschuwd, ‘Give’ is wat langzamer van aard en dan met name aan het begin en einde van de track. Een welkome afwisseling, het zorgt ervoor dat de spanning in de langspeler blijft. Totaal het tegenovergestelde is ‘Falling’, daar is het tempo ineens een stuk sneller. Dankzij de synts, de trage zanglijn en de fijne beat weet dit nummer een bepaalde sfeer te creëren die je moeilijk los kan laten.

Een geliefde is iemand waar je steun van krijgt als het even tegenzit. Hij/zij is als een rots in de branding, precies dat gevoel wekt ‘Sunrise’ bij mij op. Zeer sterke plaat met een minimale sound maar wel zeer krachtige tekst, die overigens prachtig wordt gebracht: “Could you heal this soul of mine / All that I have / to know you could be / at my side.” ‘Solitary’ neemt ons mee naar het verlangen met iemand je leven te delen: “I’m waiting for you and this good life / will forever feel right.” De sound van deze track doet mij sterk denken aan de muziek van o.a. Enigma/Enya, beetje dat dromerige effect.

Bij elke relatie zijn er hoogte- en dieptepunten te vinden, het hoogtepunt van dit album wordt gevonden in ‘The Dancers’: alle hartstocht barst hier uiteen. Het klinkt allemaal wat duister, maar dit is meesterlijk uitgewerkt! En na dit hoogtepunt volgt het dieptepunt met ‘Gone’: “Since you’ve been gone.” Een nummer met een heel andere gevoel en sound, het zet je aan het denken.

Met het innemend mooie ‘Eros’ wordt het album afgesloten. Een tokkelende akoestische gitaar, een fijne beat en zeer sterke vocalen van Stefanie maken van dit nummer de ideale afsluiter van het album.

Een album vol hartstocht, vurigheid en vooral passie. Benjamin en Stefanie weten met Eros een waar pareltje af te leveren. Het heeft geen echte hitsingle voortgebracht, zoals het eerste album dat wel deed, maar eerder een gevoel. Ik denk dat dat ook de bedoeling is van dit duo, het gaat om het gevoel en niet om de hoeveelheid airplay op de radio of Spotify streams. Juist dat vind ik uniek, muziek gemaakt vanuit het hart voor de harten van anderen.
Luistertips: ‘Designed/Desire’, ‘Real Life’, ‘Falling’ en ‘The Dancers’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

2 Comments on “SX – Eros”

  1. “Een album vol hartstocht, vurigheid en vooral passie. Benjamin en Stefanie weten met Eros een waar pareltje af te leveren.” Hele mooie thematische analyse van de liefde in het album EROS van SX. Super cool én hot ! Nederland loopt warm voor SX !

  2. Hartelijk dank voor je reactie! Ik hoop dat Nederland deze band ook gaat omarmen, dat verdienen ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.