The Shins – Dead Alive (Flipped)

Sommige bandjes sluiten zich wekenlang op in de studio om te werken aan nieuw materiaal. Er worden uren gezwoegd, gezweet, afgezien, ingezongen en ingespeeld om uiteindelijk een mooi eindresultaat neer zetten. Maar het kan ook anders. De Amerikaanse indie-pop band The Shins “flippen” de liedjes van het in 2017 verschenen Heartworms.

Het “flippen” wat de band uitvoert is het op een alternatieve manier presenteren van al eerder gemaakte nummers.  Neem bijvoorbeeld het pas uitgebrachte ‘Dead Alive (Flipped)’. Deze is van origine redelijk snel en rockachtig, de herkenbare sound van The Shins is duidelijk te horen. De “flipped” variant is totaal het tegenovergestelde, het nummer is veel emotioneler door het gebruik van een piano en een prachtig strijkkwartet. Zanger James Mercer heeft er het volgende over te zeggen:

“The original version of ‘Dead Alive’ was right in the wheel house with tracks we had done before. It has the same triplet galloping rhythm as a number of Shins songs. So to ‘flip’ it, we broke it down into more romantic elements like that dark piano and Patti’s violin, which I love. That’s me in the beginning knocking my beer off the console while mic-ing her! Oops! Listen for Casey’s sick fuzzed out solo.”

Toen Mercer ging werken aan het Heartworms album had hij al het idee om van het hele album een alternatieve versie te maken. De originele tracklist is omgekeerd en nummers klinken als herboren. En dat terwijl de songteksten en de melodieën voor het grootste gedeelte intact blijven. Dat is knap werk van deze beroemde indie-pop band uit Albuquerque (New Mexico). Op 19 januari gaat het nieuwe album The Worm’s Heart verschijnen.

Voor het gemak hieronder de originele versie van ‘Dead Alive’, bovenaan het bericht staat de nieuwe versie, enjoy!

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.