The Strumbellas – Rattlesnake

The Strumbellas - Rattlesnake album coverDe Canadese indiefolk band The Strumbellas heeft recent haar vierde album “Rattlesnake” uitgebracht. De groep rond frontman Simon Ward, die internationaal doorbrak met de indie-hit ‘Spirits’, laat op deze langspeler een iets ander geluid horen, maar de mix van folky indiepop en alt-country is nog altijd zonder meer aanwezig. En dat geldt ook voor de gave om liedjes te schrijven die snel in je hoofd blijven hangen.

Samen met producer Tim Pagnotta  (Walk the Moon) en co-producer Brian Phillips heeft de band het nieuwe album opgenomen in de legendarische Bathouse Recording Studio (Kingston-Ontario) en de Revolution Recording Studio (Toronto-Ontario). Het album gaat volgens zanger Simon Ward over een man (hemzelf) die zijn droom waar wil gaan maken om mensen met zijn muziek te verblijden. Maar aan de andere kant  is deze man eigenlijk op weg naar huis.  Over de albumtitel heeft hij het volgende laten weten: “The reason it’s called Rattlesnake is because it’s about him facing his fears head on. Shedding his skin, evolving, and realizing he’s got these three kids that he’s responsible for. Little humans, they’re more important than anything. They have a way of really anchoring you.”

De grote hit ‘Salvation’ opent het album op magistrale wijze, het heeft qua sound iets weg van Mumford & Sons en is een meezinger van jewelste! Track nummer twee ‘I’ll Wait’ begint met een klein beetje drama, maar groeit al snel uit tot een heerlijk nummer waar stilzitten echt niet meer mogelijk is.

Optimisme is het sleutelwoord voor het vrolijke en catchy ‘One Hand Up’: “We can be the change that we want to see/ Just don’t give up on me.” Het is werkelijk een plezier om naar dit liedje te luisteren, je krijgt er spontaan goede zin van. Ideaal liedje om op te zetten als je even in een dipje zit. Nog meer vrolijkheid is te vinden op de country-achtige track ‘Running Scared (Desert Song).’

Van hele andere orde is het prachtige ‘We All Need Someone’, dat begint met een akoestische gitaar en al snel wordt bijgestaan door violen, drums en een lekkere Gospel sound. Dit is een betoverend mooi nummer met een duidelijke boodschap: “We all need someone to love and to hold/ We all need shelter, keep us from the cold/ We all need laughter when life gets hard/ We all need someone to love us for who we are.

‘We Were Young’ laat ons terugdenken aan toen wij jong en verliefd waren, het neemt je echt mee terug naar je eerste liefje. Knap hoe deze band dit voor elkaar heeft gekregen! De akoestische toer gaat met ‘The Party’ verder, een sentimenteel nummer over een relatiebreuk: “Maybe my heart is broken/ Maybe my dreams are gone/ But I need you now, like I’ve never done before.

Het voorlaatste liedje ‘High’ is een hypnotiserend nummer dankzij de soepele vocalen van Simon. Het liedje wist mij enorm te raken, geen idee waarom precies, maar het gebeurde wel. Muziek kan soms een beetje magie bevatten. “Rattlesnake” wordt met het mid-tempo liedje ‘All My Life’ geheel in stijl afgesloten.

The Strumbellas zijn met recht een van de beste alternatieve bands van Canada. De melodieën op deze vierde langspeler weten keer op keer te amuseren en ook te emotioneren.  Mede verantwoordelijk voor dit mooie album zijn de vocalen van Simon Ward, zijn stem is op elk van de negen liedjes simpelweg perfect te noemen. Of het nu het bombastische nummer ‘Salvation’ is, of juist het lieve ‘We Were Young, deze band weet hoe het een album moet produceren dat boeit van de eerste tot de laatste seconde.

Luistertips: ‘Salvation’, ‘One Hand Up’, ‘We Were Young’ en ‘High’

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.