Eerlijk is eerlijk: ik ben niet iemand die snel klassieke muziek gaat luisteren. De momenten dat ik het wel luister is het omdat ik mij dan beter kan focussen. Vanaf 14 september kan ik mijn playlist klassieke muziek gaan uitbreiden met het debuutalbum After Midnight van Annelie. Een dame die mij enorm weet te boeien met haar prachtige pianoklanken.
De afgelopen jaren heeft Annelie haar muzikale kennis, zangtalent en veelzijdigheid ingezet om andere muzikanten te ondersteunen. Op haar eigen album heeft zij zich beperkt tot één instrument: de piano. Zeer gewaagde keuze, mede omdat de meeste artiesten er toch voor kiezen om minstens twee instrumenten te gebruiken. Maar de piano leent zich hier wel uitstekend voor, het is een van de weinige instrumenten, naast de gitaar, waar ik graag naar luister.
Annelie speelde in haar jeugd naast de piano ook nog de saxofoon, maar de piano bleef de favoriet. Toen ze een aantal jaar terug een piano cadeau kreeg van haar ouders werd het album geboren. Ze begon in zeer korte tijd veel composities te schrijven, een deel daarvan is op het debuutalbum te vinden. Alle muziek werd thuis opgenomen: je hoort alleen de piano en de zachte omgevingsgeluiden. Hierdoor klinkt de muziek natuurlijk en komt deze ook echt aan.
Het album bevat dus louter en alleen instrumentale nummer waarin subtiliteit en kalmte hand in hand gaan met emotionele kracht en wispelturige spanning. Hierop laat ze horen hoe ze schetsmatige ideeën, losse flarden van melodieën en een weelde aan inspiratie omzet in spaarzame pianocomposities die feilloos in elkaar overvloeien. Met haar prachtige en innemende muziek weet ze als geen ander een hele intieme sfeer te creëren.
Vanaf de eerste seconde worden wij meegezogen in de prachtige muziek middels het nummer ‘At Night’. Toen ik het album voor het eerst zag, en dus ook de lengte van de nummers, dacht ik dat ik na nummer 1 al af zou haken. Het nummer duurt namelijk 9 minuten en 13 seconden. Niets bleek minder waar, je vergeet tijdens het luisteren simpelweg het besef van tijd. Dit komt mede door de afwisseling in tempo en het volume, het blijft allemaal spannend om naar te luisteren.
Annelie heeft bewezen dat een album rondom één instrument zeer goed kan werken. Haar debuutalbum is prachtig en innemend mooi en is een soort vangnet waarin de vertrouwde klanken achterblijven en veilig worden bewaard.
De Spotify-playlist verschijnt zodra deze beschikbaar is.