Dizzy Mizz Lizzy – Alter Echo

Afbeeldingsresultaat voor dizzy mizz lizzy alterechoAlter Echo is de nieuwe plaat van de Deense grunge-rock band Dizzy Mizz Lizzy. Voor de gene die niet bekend is met de band, ze passen mooi in een rijtje van bands als Soundgarden, Alice In Chains en Stone Temple Pilots. In 2016 maakte de band na lange afwezigheid een nieuwe plaat ‘Forward In Reverse’ en de band laat met ‘Alter Echo’ gelukkig wat minder lang op zich wachten.

De band is met name groot geworden in de jaren 90 en wordt meer dan eens de grootste rockband van Denemarken genoemd. Na een break-up in 1998 kwamen ze weer bij elkaar voor een tour in 2010. In 2014 besloten ze opnieuw bij elkaar te komen wat het eerste album in bijna twintig jaar opleverde. Tim Christensen, frontman van de band, kende ook veel succes naast de band. Als groot fan van The Beatles maakt hij in 2013 nog een cover album met nummers van McCartney.

De nieuwe plaat van Dizzy Mizz Lizzy kun je in twee delen opsplitsen. Het tweede deel, Amelia part 1 t/m part 5, is samen eigenlijk 1 één lang nummer. Op het eerste deel vinden we de singles ‘In The Blood’ en ‘California Rain’. Met deze twee nummers was al gelijk te merken dat er in stijl niks veranderd is. Ook op Alter Echo kunnen we dus weer heerlijke grunge-rock nummers verwachten.

Als eerste begint de plaat spannend met ‘Richochet’. De rauwe gitaren bouwen langzaam op naar het beukende ‘In The Blood’. Na anderhalve minuut wachten krijgen we de eerste zangpartij van Tim: “I walk on water now and I can’t even swim”. Ook in ‘Boy Doom’ houden we de vaart erin. Er zijn veel tempowisselingen en ruimte voor een lekkere gitaarsolo. In ‘The Middle’ is er tijd om even op adem te komen.  Dit nummer is een heerlijke rockballad en wederom voorzien van een gitaarsolo. Deel 1 wordt afgesloten met leadsingle ‘California Rain’. Deze is weer op volle power!

In het tweede deel krijgen we bijna een soort symfonisch rock nummer die de naam Amelia draagt. Dit gevoel wordt name versterkt door de aanwezig viool op part 3 en part 5. Het begint echter akoestisch met een duidelijke boodschap; “Nothing They Do They Do It For You”. Deze gaat op geniale wijze over in het knallende ‘The Path Of Least Existence’. Hier wordt je meegenomen in ‘the madness’: “if it makes no sense in the present tense it won’t get any clearer”. Zoals gezegd wordt het vanaf part drie wat symfonischer.  Opgevolgd door het wat zweverige ‘All Saints Are Sinners’. Het album eindigt instrumentaal met de titeltrack.

Kortom, Dizzy Mizz Lizzy bewijst wederom dat het tot een van de beste rockbands uit Denemarken behoord. Alter Echo heeft alles wat de band goed maakt en laat je weer smachten na al die goede grunge bands die de jaren 90 heeft voortgebracht!

Luistertips: In The Blood, The middle & Amelia – Part 2: The Path Of Least Existence

Deel dit bericht

About Jurre

Muziek zorgt voor verbintenis in mijn ogen en hierin wil ik graag mijn stem delen. Besef ten alle tijden dat een review altijd subjectief is, dus laat vooral ook jullie eigen mening erop los in de reacties.

View all posts by Jurre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.