Procol Harum – Novum

Het is dit jaar exact 50 jaar geleden dat Procol Harum het prachtige debuutalbum uitbracht met daarop het legendarische ‘A Whiter Shade of Pale’. Anno 2017 is van de originele bezetting niet veel meer over, Gary Brooker (zanger/pianist) is het laatst overgebleven lid. Het maakt Brooker niets uit, met nieuwe energie werd in mei van dit jaar het twaalfde studioalbum Novum uitgebracht.

Met zijn 72 jaar is Brooker de jongste niet meer, maar energie heeft de man nog steeds. Het nieuwe album bevat prachtige platen in allerlei tempo’s. Neem bijvoorbeeld de openingstrack ‘I Told On You’: het begint heel klein met Brooker op de piano aangevuld met wat lichte drums en dan na 20 seconden volgt een “knal” waarna de energie losgelaten wordt. Een lekkere rockplaat om het album mee te beginnen.

Maar de band heeft meer in zijn mars. Het tweede nummer ‘Last Chance Motel’ is een stevige ballad met een innemend mooie pianosolo. Maar de echte pareltjes zijn aan het einde van de plaat te vinden. Te beginnen met ‘Sunday Morning’, deze weet precies het gevoel dat je hebt bij een heerlijke zondagmorgen op te roepen. Dit komt mede door het gebruik van de strijkers, die aan de andere kant ook weer herinneringen oproepen aan de hit ‘A Salty Dog’.

Het absolute hoogtepunt is te vinden in ‘The Only One’, waar de piano en het hammondorgel de boventoon voeren. Aangevuld met een prachtige gitaarsolo en de donkerbruine stem van Brooker is dit hét nummer van Novum. Net als in ‘Sunday Morning’ heeft het gitaarspel heel veel raakvlakken met ‘A Salty Dog’, ouderwets genieten! Brooker zelf geeft geen uitleg waar de plaat precies over gaat, maar hij kan het ook niet laten om met een leuke woordspeling te komen: “This one could be about the fact that I am the only original one left in this band…’

Procol Harum anno 2017

 

Deel dit bericht

About Ward

Radioman, geschiedenisdocent en professioneel verslaafd aan muziek. Kan geen dag zonder muziek om zich heen. Deze passie laat hij op de radio horen en is hier te lezen.

View all posts by Ward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.